Sähköpostin tietoturva

Oletko kiinnostunut Wmailin ja Google-tilisi tietoturvasta? Tässä on luettelo asioista, jotka on hyvä tietää.


Tietokoneesi

Virus-ja haittaohjelmat

Tarkistamalla koneesi säännöllisesti virusten ja haittaohjelmien varalta pidät huolta sähköpostisi lisäksi myös koneesi tietoturvasta. 

Käyttöjärjestelmän päivitykset

Käyttöjärjestelmän korjauspäivitysten asentaminen on vähintään yhtä tärkeä osa tietoturvaa kuin viruksilta ja haittaohjelmilta suojautuminen. Käyttöjärjestelmän automaattinen päivitys kannattaa ottaa käyttöön ja antaa sen hakea ja asentaa tärkeät päivitykset heti kun niistä ilmoitetaan.

Ohjelmistopäivitykset

Käyttöjärjestelmän automaattinen päivitys ei sisällä käyttöjärjestelmään lisättyjä ohjelmistoja kuten Adobe Reader ja Adobe Flash Player, sekä Java. Näihin saa kytkettyä päälle niihin sisäänrakennetun automaattisen päivityksen, joka hakee päivitykset ja tarjoaa niitä asennettavaksi.

Selainten päivitykset

Käy ensin selaimen valmistajan sivuilla tarkistamassa, onko selaimesta tullut uutta täysversiota.
Varmista vielä, että selaimesi on määritetty hakemaan päivitykset automaattisesti. Automaattinen päivitys saattaa hakea vain asennetun version päivityksiä (eli numero.päivitys, esimerkiksi Firefox 3.x -> päivitys versioon 3.6) eikä välttämättä osaa hakea ja tarjota asennettavaksi seuraavaa versiota (esimerkiksi Firefox 4.0).

Selainten liitännäiset, laajennukset ja työkalut joille olet antanut käyttöoikeuden Google-tilisi tietoihin

Nämä ovat ohjelmia jotka suorittavat tiettyjä tehtäviä, esimerkiksi tarkistavat sähköpostisi automaattisesti. Määritä selaimesi päivittämään nämä lisäosat automaattisesti tai päivitä ne käsin. Google ei voi taata muiden kuin itse julkaisemiensa palvelujen ja ohjelmien tietoturvallisuutta. Voit tarkistaa minkä palveluiden on sallittu käyttää tiliäsi avaamalla Gmailista Asetukset - Tilit - Google-tilin asetukset.

Google-tilin asetukset

Valitse tilillesi turvallinen salasana.
Salasanan olisi hyvä olla vähintään 10 merkkiä pitkä ja sisältää isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita. Älä käytä samaa salasanaa muissa palveluissa! Jos olet rekisteröitynyt muuhun palveluun Gmail-sähköpostiosoitteellasi ja samalla salasanalla, palvelun tietoturvan vaarantuessa myös Google-tilisi tunnukset ovat muiden käytettävissä.

Wmailin asetukset

Välilehti Tilit: Selainyhteys: Aina HTTPS. Käyttää kirjautumiseen aina suojattua yhteyttä.
Välilehti Tilit: Tarkista, että Viestin lähetysosoite, sekä mahdollinen vastausosoite ovat oikein.
Välilehti Suodattimet: Varmista, ettei mikään suodatin ohjaa postejasi roskakoriin, roskaposti-kansioon tai tuntemattomaan osoitteeseen.
Välilehti Edelleenlähetys ja POP/IMAP: Varmista, ettei postejasi edelleenlähetetä tuntemattomaan osoitteeseen.

Kaksivaiheinen vahvistaminen

Kaksivaiheinen vahvistus parantaa merkittävästi Google- tilisi suojausta. Kaksivaiheisen vahvistuksen käyttäminen estää muita käyttämästä tiliäsi luvattomasti. Kun kirjaudut sisään käyttäen kaksivaiheista vahvistusta, vahvistat henkilöllisyytesi sekä salasanalla, että puhelimeesi lähetetyllä kertakäyttöisellä koodilla.

Lisäksi

  • Varo viestejä, joissa pyydetään käyttäjätunnustasi tai salasanaasi. Wmail tai mikään muukaan taho ei koskaan pyydä näitä tietoja.
  • Älä koskaan anna salasanaasi sivulla, jolle olet päätynyt viestissä saamasi linkin kautta, vaikka sivu näyttäisi Wmailin kirjautumissivulta. Kirjaudu Wmailiin kirjoittamalla selaimen osoitepalkkiin https://mail.google.com tai http://posti.wmail.fi
  • Älä kerro kenellekään salasanaasi tai turvakysymystä ja sen vastausta. Jos annat nämä tiedot jollekulle, vaihda ne mahdollisimman pian.
  • Poista selaimen tallentamat lomakkeet, salasanat ja evästeet ja tyhjennä välimuisti säännöllisesti. Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät julkista tietokonetta.
  • Valitse Pysy kirjautuneena sisään vain käyttäessäsi omaa tietokonettasi.
  • Jos epäilet jonkun käyttäneen Wmail-tiliäsi, voit tarkistaa viimeisimmät kirjautumiset Gmailin etusivulta kohdasta Tiedot